ورودي مواد اوليه ( نمونه برداري از گندم)
در اين قسمت توسط يک لوله ۲ متري (بمبو) نامدارد که در داخل خود شيارهايي ايجاد شده از ۸-۶ قسمت کاميون اقدام به نمونه برداري گندم مي گردد. تا از كل مجموع مواد اوليه بطور يكنواخت نمونه برداري شود.


کنترل کيفي نمونه برداري
در قسمت بعدي توسط آزمايشگاه آذرغله ،گندمهاي ورودي توسط مسئولين فني کنترل کيفي مورد آزمايش قرار مي گيرد ودرصورت دارا بودن تمام مشخصات استاندارد اجازه تخليه صادر مي گردد.
ذخيره گندم آذرغله (مکانيزه با ظرفيت ۳۰ هزار تن)
گندم بعد ازکنترل کيفي به قسمت ذخيره سازي گندم مکانيزه هدايت شده که با قابليت ذخيره گندم به ظرفيت ۳۰ هزار تن در ۴ سيلوي تمام مکانيزه که داراي سيستم هوادهي مناسب ،قابليت اندازه گيري دما و رطوبت مي باشد ذخيره مي گردد و با توجه به واريته هاي مختلف ممکن است هرکدام از گندمها به نسبت کميت و کيفيت در سيلوهاي جداگانه ذخيره شوند


اقدامات بهداشتي وسم پاشي
جهت جلوگيري از آفات انباري از جمله حشرات ،كنه ها ميكرو ارگانيسمها وجوندگان انجامات بهداشتي ،شامل تميز كردن كليه سطوح ، ديواره ها ،ضد عفوني انبارها وفضاي خالي ذخيره سازي با استفاده از سموم پاشيدني كه در پيشگيري از بروز آلودگي اهميت زيادي دارد وتمامي عمليات سم پاشي ميبايست طبق دستورالعمل پژوهشكده غلات پياده سازي شود وخارج از قواعد برنامه ضد عفوني،سيلوها ممكن است نتيجه برعكس وخطر ناكي داشته باشد . لذا عمل سم پاشي وضد عفوني طبق تعاريف علمي وبرنامه مدون انجام مي پذيرد وكنترل وبررسي اقدامات مستمر سم پاشي از مرحله اجرا تا اتمام عمليات تحت نظارت كارشناسان مجرب بهداشتي قرار ميگيرد.
انتقال گندم به ساختمان پيش بوجاري مقدماتي
قبل از ورود گندم به قسمت بوجاري (آماده سازي گندم )ابتدا در يک ساختمان مجزا تمامي نخاله هاي گندم از قبيل سنگ بزرگ – كلوخ -كاه – علف هرز و گردو غبار توسط دستگاهاي پيش بوجاري تعبيه شده پاکسازي مي گردد وگندم يک مرحله تمييز شده و عاري از ضايعات بيشتر وارد قسمت اختلاط گندم مي گردد.


اختلاط گندم
باتوجه به اهداف كيفي ومستمر آذر غله در راستاي خط مشي ترسيم شده ،در خصوص جلب رضايت مشتري،بهبودوبا توجه به توليد مستمر كيفي محصولات آذر غله ،كه جايگاه مهمي دارد به همين علت تعيين كيفيت آن نيز در فرايند توليد محصولات نهايي از اهميت زيادي برخوردار است. بر همين اساس اختلاط گندم يكي از شريان مهم هر كارخانه آرد سازي ميباشد وبرهمين اساس داشت سيلوهاي كافي جهت اختلاط گندم از واريته هاي مختلف هائز اهميت ميباشد .دراين راستا شركت آذر اقدام به ايجاد سيلوهاي بتني عمودي به تعداد ۱۲ كندوي بتني عمودي هر كدام با ظرفيت ۱۵۰تن جهت اختلاط از واريته هاي مختلف در نظر گرفته شده ، که گندم پس از پيش بوجاري مقدماتي ،با در نظر گرفتن شرايط کيفي هر کدام جداگانه در سيلوهاي بتني به طور مجزا ذخيره سازي مي گردد..لازم به ذکراست داشتن سيلوهاي اختلاط گندم به تعداد زياد ،نقش به سزايي در کيفيت توليد دارد و جزء اولويت هاي توليد کيفي مي باشد از اين رو با توجه به کيفيت گندم از نظر فيزيکي ، ديمي ، آبي ، کيفي (گلوتن، انديکس ورطوبت)در توليد نهايي كمك شاياني مينمايد.
بوجاري مقدماتي ، اوليه ، ثانويه
در اين قسمت گندمهاي اختلاط شده توسط دستگاههاي بوجاري اوليه و ثانويه عمل پاکسازي گندم را به عهده دارند که در قسمت فرايند توليد ونحوه پاکسازي و مشروط کردن گندم به آن اشاره گرديده،دستگاههاي بوجاري کارخانه آذرغله از سيستم برند بولر با تمامي تجهيزات بوجاري ، کامبيبناتور ، پوستگير فيلتر هوا ،شن گري باريز و غيره …مي باشد و همچنين قبل از ورودي گندم به قسمت توليد يک دستگاه ۵ کاناله دستگاه سورتر قرارداده شده که كار کنترل نهايي و سورت گندمهاي ناخالصي از نظر رنگي،نامتناسب و قارچها که از نظر بهداشتي نيز بسيار حائز اهميت ميباشد استفاده مي گردد.


نم زن
در اين قسمت گندمها به قسمت نم زني يك هدايت شده تا گندم را به رطوبت ۱۵-۱۶ درصد رطوبي ارتقاع دهد،براي اينکه رطوبت به تمام نقاط گندم برسد توسط انتقال دهنده گندم (مارپيچ )جمع مي شود تا گندم ها کاملا به هم خورده شود كه در عمل ۲ تا ۳ درصد به افزايش رطوبت آن کمک مي کند بعد از نم زني به ذخيره سازي و خواب ۱ انتقال داده ميشود.
خواب ۱ گندم
بعد از اينکه نم زني بر روي گندم انجام شد و براي اينکه رطوبت به تمام نقاط آن برسد نياز به وقت کافي است به همين جهت گندم را به خواب يک مي برند يعني اينکه گندم براي مدتي حدود ۱۶ تا ۲۴ ساعت با در نظر گرفتن نوع گندم از نظر سختي و نرمي اين ساعات خواب گندم قابل تنظيم ميباشد و در سيلو نگهداري ميشود که رطوبت به تمامي قسمت گندم برسد.


قسمت پوستگير
بعد از اينکه گندم رطوبت کمي را جذب کرد براي پوستگير توسط بارريز ها به دستگاه پوستگير منتقل مي شود در دستگاه پوستگير ضايعات چسبيده به گندم و لايه خارجي پوسته جدا ميشود در اين دستگاه سايش همزمان به ۳ شکل صورت مي گيرد .
۱- سايش گندم به توري
۲- سايش گندم به گندم
۳- سايش گندم به تيغه هاي روي نوري
پس از خروج بار از پوستگير وارد کانال هوا مي شود تا پوسته هاي چسبيده به گندم توسط اين دستگاه مکش شود و به مخزن سبوس انتقال مي يابد و سرانجام توسط الواتور به سمت بالا حرکت کرده وارد دستگاه نم زن مي شود.
نم ۲
اين مرحله گندم نسبت به نم ۱ رطوبت بيشتري جذب مي کند تا پوسته حالت چرمي بگيرد و اندوسپرم حالت شکننده به خود بگيرد و براي آسياب آماده شود.


خواب ۲ گندم
چند دليل متعدد براي نم خواب ۲ وجود دارد بعد از اينکه گندم مورد نظر از نم يک عبور کرد تا زمانيکه رطوبت در خواب يک به داخل آن برسد پوسته گندم تشکيل شده و رطوبت خود را از دست مي دهد و براي پوستگيري بايد کل گندم داراي رطوبت کامل داشته باشد به همين جهت نم ۲ زده مي شود تا پوسته مرطوب شود و ديگر آب به داخل نفوذ نكند و برروي پوسته باقي مي ماند و بعد به خواب ۲ رفته تا کاملا حالت ۱ بخود بگيرد بعد از خواب ۲ گندم مجددا وارد پوستگير و شنگير نهايي و کانال هوا مي شود جهت انتقال به قسمت توليد.
بخش توليد
والس: به معني غلطك کردن يا خرد کن مي باشد
بعد از اينکه گندم از مرحله خواب دوم به قسمت توليد که پس از توزين به مخزن روي والس هدايت شده و از طريق مخزن به طور يکنواخت و يک اندازه برروي غلطک ها پخش ميشود وظيفه غلطکها خرد کردن گندم مي باشد که تقريباً در ۸ الي ۹ مرحله انجام مي گردد تا گندم کاملاً خرد شود براي جزئيات بيشتر مرحله والس و خردشدن گندم در قسمت فرايند توليد به صورت ريز اشاره شد.


سرند يا الک هاي هشت کاناله
بعد از اينکه در مرحله اول خرد کن از والس عبور کرد به طبقه پايين برروي سرند ريخته مي شود.اين الکها از چهار طبقه توري با مش هاي مختلف ساخته شده که وظيفه جدا کردن سبوس و آرد از يکديگر را دارا مي باشد توضيحات بيشتر در قسمت فرايند توليد…
کورپا (تصفيه کننده ويا مغزگير)
اساس اين کار، دستگاه جداسازي مواد براساس ابعاد و درشتي وريزي و همچنين وزن مخصوص شان مي باشد .هوا از قسمت تحتاني الک دميده مي شود و در قسمت فوقاني مکيده مي شود .دانه و ذرات سنگين سمولينا که همراه آنها سبوس و قطعات خردشده جوانه مي باشد به وسيله الک ها جدا مي شود.
سبوس که سبک مي باشد به قسمت فوقاني الک هدايت ميشود و در سيني مخصوص ريخته مي شود و مواد روي الک به وسيله سيستم مکش خارج و بدين طريق سبوس از سمولينا يا دانه ي شکري با آرد جدا مي شود.


سبوس جدا کن
نام ديگر اين دستگاه تايفون مي باشد که در اين دستگاه در اثر چرخش شافت پره دار به ذرات سبوس ضربه وارد ميشود و به دنبال آن آرد چسبيده به سبوس مي باشد اين مواد براثر حرکت حول محور شافت به توري برخورد کرده و آرد از آن عبور کرده و سبوس از انتهاي سيلندر به خارج منتقل مي شود و در نوع عمودي ان معمولا و روي بار از پايين و خروج باردرشت از بالا مي باشد.
انتقال آرد از مارپيچ
بعد از سرند و الک کردن آردها توسط الکهاي طبقه بندي شده از زير الک ها توسط لوله هاي ارتباطي به قسمت مارپيچ ها ،جهت ذخيره آرد هدايت مي شود با تکنولوژي جديد امروز اکثر انتقال آرد توسط دستگاههاي به تمام بولوئر و يا الواتورها صورت مي پذيرد..


ذخيره آرد فله وبسته بندي
بعد از توليد آرد نسبت به نوع آن هر کدام به کندوهاي بتني آرد عمودي هدايت مي گردد که در قسمت ذخيره آرد فله آذرغله داراي هشت عدد کندوي بتني عمودي مجهز به سيستم نگهداري آرد فله مي باشد و ظرفيت هرکندو به ميزان ۱۳۰ تن آرد روزانه ذخيره مي نمايد .که در مجموع ظرفيت ذخيره آرد به صورت فله مقدار ۱۰۴۰ تن آرد در روز مي باشد .اين کندوها داراي قابليت هاي سودمند متعددي مي باشد و از لحاظ نگهداري آرد و تنوع آن و در اصطلاح عاميانه جاافتادن آرد کمک شايان مي نمايد و با وجود سيلوهاي فله اي در صورت نياز روزانه جهت بسته بندي آرد استفاده ميشود.
ساختمان کاروسل
يا همان کيسه گيري و بسته بندي است که پس از ذخيره آرد و دستور بسته بندي توسط انتقال دهنده آرد از سيلوهاي آرد به بالاي سر ، الک کنترل هدايت شده و پس از کنترل نهايي توسط الک کنترل به مخزن کيسه گيري هدايت شده و کيسه گيري و بسته بندي و دوخت سر کيسه توسط چرخهاي اتوماتيک و نيمه اتوماتيک انجام مي گيرد که در قسمت ساختمان کيسه آذرغله درچهار طبقه داراي ظرفيت ۲۰ هزار تخته کيسه بسته بندي در روز مي باشد.


قسمت نگهداري سبوس وبسته بندي
در اين قسمت پس از جدا سازي پوست گندم از آرد سبوس توسط مکنده ها و لوله هاي انتقال به مخزن و سيلوهاي نگهداري سبوس هدايت شده و جهت بسته بندي مهيا مي گردد.
قسمت توزين
در اين قسمت دستگاه توزين ۶۰ تني ديجيتالي آذرغله وجود دارد که روزانه به طور مستمر مواد اوليه (گندم ورودي ) و خروج توليد نهائي از جمله انواع آرد و سبوس را توزين و ثبت مي نمايند.


آزمايشگاه
آزمايشگاه كنترل كيفيت شركت توليدي آرد آذرغله كه شامل آزمايشگاه شيمياي و ميكروبي وفيزيكي مي باشد با بهره گيري از متخصصان و كارشناسان مجرب كنترل كيفيت با استفاده از كليه امكانات و تجهيزات مدرن و پيشرفته آزمايشگاهي ، با دقت كليه مراحل فرآوري آرد از لحظه ورود گندم به شركت تا طي نمودن مراحل مختلف بوجاري و آسياب تحت نظر قرار داده تا محصول نهايي را در سطح كيفي استاندارد هاي ملي وبين المللي عاري از هرگونه آلودگي توليد نمايد.
بعد از تائيد وتخليه گندم در سيلوهاي ذخيره و با توجه به كيفيت گندم هاي تخليه شده در صد اختلاط گندم ها جهت توليد انواع آرد توسط آزمايشگاه تعيين و نهايتا آردهاي توليد شده در ساعات مختلف نمونه گيري شده و كليه آزمونهاي كمي و كيفي برروي آن انجام مي گيرد و نتايج به مديريت توليد جهت هرگونه اقدام اعلام مي گردد.
آزمونهاي مورد نياز توسط دستگاههاي آزمايشگاهي كه با بالاترين فن آوري روز دنيا خريداري شده و در اختيار كارشناسان مجرب آزمايشگاه قرارداده شده انجام مي گيرد.
بخشهاي مختلف آزمايشگاه آرد آذرغله
شيميايي –فيزيكي – ميكروبي
در بخش شيميايي آزمايشات زير برروي گندم و آرد انجام مي گيرد.
رطوبت -خاكستر -خاكستر غير محلول در اسيد-پروتئين ph – اسيديته- گلوتن مرطوب و ايندكس گلوتن –اندازه ذرات آرد –فالينگ نامبر – زلني اندازه گيري ميزان آهن اضافه شده به آرد غني شده توسط دستگاه اسپكترو فتومتر- هكتوليتر گندم


آزمايشگاه فيزيكي
در اين آزمايشگاه وضعيت ظاهري آرد از لحاظ بو- رنگ و مزه مورد ارزيابي قرار مي گيرد و نيز خواص فيزيكي گندم شامل افت مفيد و غير مفيد
آزماشگاه ميكروبي شامل ۳ بخش
آماده سازي و شستشو – كشت (هودلامينار)- انكوباسيون مي باشد كه آزمونهاي شمارش كلي كيسه و ارگانيسم ها وشمارش كپك و مخمر انجام مي گيرد.


آزمايشگاه پخت
اين شركت در سال ۱۳۹۳ به منظور بررسي خواص رئولوژيكي خمير حاصل از آرد اقدام به راه اندازي آزمايشگاه مجزا و مجهز پخت كرده است كه قابليت تست انواع خمير جهت مصارف گوناگون صنعت نان سنتي ، حجيم و نيمه حجيم را دارا مي باشد.